BIOGRAFI

English | Norsk | 中 国 | Español | Deutsch | Česky

Madla Hruza ble født i Praha og i en svært tidlig alder innså hun at hennes lidenskap lå innenfor det kreative miljøet. Mens andre var opptatt av aktiviteter for barn, fant Madla et rolig sted, hvor hun kunne tegne i timevis.

I en alder av 13, mens hun deltok i private klasser med arkitekt Svoboda, hadde Madla allerede fått anerkjennelse for sine tegninger, og 15 år gammel, solgte hun sin første abstrakte maleri til en kunstsamler. På den tiden fikk hun også et eksternt jobbtilbud som designer hos utgiver ORBIS. Der jobbet hun som postkort designer ved siden av studier. Hun gikk på ettermiddag-klasser på Hollar Art Skolen, og senere heltids studier på Kunst og Craft Skole, hvor hun tok hovedfag innenfor design for film, fjernsyn og teater, under professor Jiri Sacha.

Etter kunstskolen ble Madla ansatt som scenografi-assistent for State Theater Studio (SDS), som var senter for de populære små-teatrene i Praha (mange av disse teatrene vekket internasjonal oppmerksomhet). Hun jobbet med velkjente scenografer som Josef Svoboda, direktør Otomar Krejca (Theatre Beyond the Gate), og ved Cinoherni Club. Det var på avant-garde teatret Cinoherni Klub hvor Madla møtte og jobbet for Lubos Hruza, som senere ble en svært anerkjent teaterscenograf. Gjennom sitt nære samarbeid utviklet de et sterk og fruktbart fellesskap både menneskelig og kunstnerisk.

På grunn av den russiske invasjonen i 1968 flyttet de til Norge, hvor de også senere giftet seg. I begynnelse ble Lubos faglig mentor for Madla. Under hans veiledning, blomstret Madla sitt talent. De samarbeidet etterhvert på flere teater produksjoner.

Hennes bakgrunn fra Tsjekkoslovakia, som var et ledende land innenfor teaterkunsten, var et godt utgangspunkt da hun startet sin virksomhet som freelance-scenograf. Først på Den Norske Opera, deretter på Nasjonalteateret, Det Norske Teater, Oslo Nye, Torshovteateret, Den Nationale Scene i Bergen, Rogaland og Trøndelag teater og Centralteatret i Oslo. Internasjonalt kan nevnes bl. a. Renaissance Theater i Berlin med Maximillian Schell, Thalia Theater i Hamburg og Malmø Stadsteater i Sverige.

I samarbeid med Norsk Koncertdirection, co-produserte Madla en rekke verdenskjente musikaler på Chateau Neuf. Hun var produksiondesigner for filmene "Hustruer - ti år etter" og "Arven av Anja Breien. Alt i alt skapte hun 35 sceneproduksjoner og kostymedesign for teater og operahus i Europa og Skandinavia. 
 
Madlas talent begrenset seg ikke til film og teaterarbeid. Hun har fått strålende kritikker for sine kunstutstillinger og kunstneriske kreasjoner; plakater, reklametavler, bøker, blader, grafisk design og CD / Album omslag. Hun designet over 100 plateomslag for bl.a Norsk Komponistforeningen og plater distribuert av Philips, Elektra Records, RPO Records og PolyGram. Hennes plakat for Amnesty International ble publisert i 1989. Hun vant fotokonkurransen "The Way I See It" i 1994, hvor Kodak var hovedsponsor. Hennes arbeider har vært utstilt i Norge, USA, Sør-Korea og Portugal.

Til sammen har hennes kunst blitt utstilt i 62 steder, og siden 2004 har hennes kunstverk vært fast utstilt i Art Pic Gallery i Los Angeles. Hun er også innkjøpt av teatersamlingen på Universitetsbiblioteket i Oslo. Noen av hennes modeller er også blitt en del av samlingen ved Oslo By-Museum.

Fra 1996 - 2005, da Madla ophold seg i Los Angeles, startet hun et pedagogisk senter for visuell kunts, en non-profit organisasjon, og "Museum of Arts Downtown Los Angeles" (MADLA), internasjonalt anerkjent for sine utstillinger, med både lokale og internasjonale kunstnere. Mange utstillinger og forestillinger ble gjort i samarbeid med LACMA, Los Angeles City Hall og Los Angeles Theater Center. Hun har også vært direktør og kurator for en rekke kunstgallerier, som ADR Kunst Gallery, Spring Street Gallery, og Palette Des Artists.

I Tsjekkia var hun co-kurator for unstillingen av Lubos Hruza arbeider gjennom en lang karriere (2011).

Gjennom hennes galleri-arbeid, etablerte Madla mange sterke bånd til underholdnings-industrien, som trakk henne inn i filmbransjen. Frem til dag dato, har hun skapt produksjondesign og kostymedesign for 46 spillefilmer og musikkvideoer, distribuert over hele USA, Canada, Europa, Korea, Egypt, Japan og andre land. Hennes jobb som productiondesigner førte henne til interiør og arkitektoniske designprosjekter, inkludert private hjem, næringsbygg og ombyggingen av den jødiske Synagogen i Woodland Hills.

Madla er en profilert kunstner, maler, grafiker, kunst-fotograf, scenograf og kostymedesigner og interiørarkitekt. Selv om hennes yrke krever at hun tilbringer mesteparten av sitt liv i byer, så er Madlas indre vesen knyttet til naturen og hennes hjemland, Norge, akkurat som hennes kunstneriske uttrykk alltid vender tilbake til tegninger og maleriet.
TILLEGGSINFORMASJON

FORELESNING

Tidligere program foreleser ved Columbia University (film avdeling)
New York, NY, USA

STILLINGER, MEDLEMSKAP OG VERV

Medlem av Norske Scenografer
1975 - 2003 | Norge

MUSEUMSSAMLING

Bymuseet, Oslo - 2006 - d.d.
En permanent samling av scenemodeller
Innkjøpt av UiO, som hadde samme samlingen fra 1975 - 2006. Bymuseet overtok den i 2006 - d.d.
Oslo, Norge

Stiftelsen Nasjonalmuseet for Kunst, Oslo - 2015 - d.d.
20 verk på utlån, som var på vurdering til permanent samling - 2015 - 2017
7 verk innkjøpt til permanent samling av Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design, Oslo - 2017
Oslo, Norge

OFFENTLIG UTSMYKNING

Innkjøpt av Stein Eriksen Lodge | Utsmykning av hotellet resepsjon og lobby - 1996 - d.d.
Park City, Utah, USA

Innkjøpt av HOA Management Assoc. | Utsmykning av HOA to bygninger - lobby - 2000 - d.d.
Beverly Hills, USA

Innkjøpt av Ross Morgan & Company,Inc. | Utsmykning av bygning - lobby - 2018 - d.d.
Los Angeles, USA
WESIDER


Fine Art: madla.org
Production Design: madla.biz
Profile: Internet Movie Database
Profile: Norsk kunstnerleksikonLITTERATUR


Wilshire Review Magazine
Publisert essay "Erindring av Praha i lys av Revolusjoner”
Los Angeles, USA
1999 | EngelskREFERENCE


Pressemeldinger
for kunst utstillinger, teaterforestillinger
Scenofragi, kostymedesign, plateomslager og plakater
Norge, Sverige og Tyskland
1975- 1992 | Norsk, Svensk, Tysk

Norsk Kunstner Leksikon
Utgitt av Universitetsforlag, redigert av Nasjonalgalleriet
Norge
1983 | Norsk

Norske LP-omslag 1959 - 1990 av Dag Helleve
Utgitt av Samlaget
Norge
1991 | Norsk - Nynorsk

Pressemeldinger
for kunst utstillinger, filmproduksjoner - Scenografi og Kostyme design
Amerika, Canada, Europa, Japan, Sør–Korea, Egypt og andre land
1992 - 2014 | Engelsk og tilsvarende språk

Dea Jon • LA Samtidskunstutstillingen
The Homogenity & Heterogenity / Woo Yein Gallery
Dea Jon, Sør–Korea
2000 | Engelsk, Korean

Internasjonale samtidskunstnere, Volume V
Utgitt av ICA, New York, USA
2012 | Engelsk

Internasjonale samtidskunstnere, Volume VI.
Utgitt av ICA, New York, USA
2013 | Engelsk

Con/corso Buenos Aires / Katalogen - syvende utgaven
Utgitt av Associazione Open Art Milano,
i samarbeid med Euroweb srl
Milano, Italia
2015 | Engelsk
FLERE BILDER