KUNSTNERENS UTTALELSE

English | Norsk | 中 国 | Español | Deutsch | Česky

* Født i Praha (tidligere Tsjekkoslovakia), lærte jeg å leve i absurditet. Jeg vokste opp i midten av denne historiske og kulturelt rike byen. Og med sin mystiske ”Genius Loci” på den ene siden med forhøyet fortid, og hverdagens kvelende atmosfære og undertrykkende kommunisme på den andre, lærte jeg meg å bli en selvstending tenker. Siden min tidlig ungdom ble jeg bevisst hvor sensitive mine omgivelser var, fulle av motstridende innvendinger, som åpnet i meg en surrealistisk følelse og persepsjon av det absurde.
Spenning mellom hva som er og bør være, mellom fiksjon og avsløring, drømmer og virkelighet, har blitt den viktigste essensen av min interesse, og kommer til uttrykk i mine bilder. Min livlige fantasi var min flukt, papir og blyanter min verden.

Theater, scene og kostyme arbeider, påvirket senere vesentlig min tankemåte. Manuskriptet understøttet det visuelt stimulerende, situasjoner lukket mellom linjene, ofte uventet, gjemt i teksten av spillet. I teaterverdenen var ikke utgangspunktet det hvite papir, men snarere et "sort hull" – en teaterscene, som ga meg mulighet til på en magisk måte å skape situasjoner i tid og rom, dypt vedlagt i teksten. Mens teaterforestillingen er begrenset i tid, hvor scenemagien forsvinner i det teppet faller ned, tillot mine malerier meg å omfavne et emosjonelt øyeblikk og bevare det for alltid.

En annen stor innflytelse på mitt arbeid var samarbeidet med de moderne og klassiske komponister og deres musikk, en tid hvor jeg jobbet tett med Norsk Komponistforening. Dette var en veldig god og givende periode av mitt liv, hvor grafisk design av plakater og LP-omslag utfordret meg med sine krav til presisjon, klarhet og komposisjon. Kanskje nettopp derfor har de fleste av mine malerier, uansett størrelse, fortsatt ofte et kvadratisk format.

Et annet element av stor innflytelse på mine malerier, var utvilsom mitt liv i Norge. I dette nordiske land, hvor fargene er skarpere og skyggene langt lengre, med høye fjell og dype fjorder, ble forholdet mellom det lille mennesket og den prektige naturen langt mer realistisk.

Disse erfaringene og påvirkningene, samt et liv levd i forskjellige kulturer med ulike verdier, har blitt en del av mitt uttrykk i all min visuelle kunst.


SITATER:

"Intens, kraftig og unik er ordene som best beskriver Madla, både som menneske, så vel som kunstner. Hennes østeuropeiske bakgrunn, endeløse reiser i verden, og utrolige sans for skjønnhet er ingrediensene som gjør hennes arbeid så tiltalende for øyet."

Diana Suttle
Kunsthandler og kurator
Los Angeles, California

"Her er det store eventyret fra et lidenskapelig hjerte, med ærefrykt for livet og dets mysterier. Hun lokker en til å trenge dypere inn i sinnet, til å vokse inn i fantasien, inn i poesiens lys og mørke, linjer og rom, det virkelige og det surrealistiske. Madla Hruza motstår pedanteri i sine malerier i favør av hva som er dypt sensuelt og kjælent i naturen og mennesket. Hun viser oss gjennom sine forfriskende og forførende bilder at det er trygt å stole på hjertet igjen, trygt å vandre i sentrum av vårt vesen, og å vise ærefrykt for oppdagelsen av den gamle, varige sannhet, vi kaller kunst."

James Ragan
Direktør for USC Professional Writing
Los Angeles, California
og Æres-Professor ved Charles University
Praha, Tsjekkia
Dikter og manusforfatter
Ragans bøker ble oversatt til 12 språk.
Blant hans dramatiske verk finner vi den enestående Oscar-vinneren ”The Deer Hunter"

"Hennes uttrykksmåten skifter etter oppgavenes art fra det lett 
naturalistiske til det forenklete og stilisetre. Hennes arbeider preges av en poetisk atmosfære, selv i det dramatiske. Siden 1981 har Madla Hruza arbeidet som designer for Norsk Komponistforening. I plateomslag for ny norsk musikk benytter hun seg mye av collage. Hennes arbeider er uhyre presise med en følsom, ofte nesten surrealistisk karakter."

Norsk Kunstner Leksikon
Utgitt av Universitetsforlaget, redigert av Nationalgalleriet
Oslo, Norge
Norwegian Encyclopedia: Madla Hruza

"The artist Madla Hruza builds an entire shadow imagery and light from the observation of daily relations with their presence and also with its absence. In her work is evident the existence of a bridge between the symbolic and fantasy. Viewers’ perceptions are permeated by mysterious memories of a nostalgic past. When metamorphose the imaginary, the artist reveals a second level of reality whose existence is only perceived by their complicity."

José Roberto Moreira
Curator and the director of the Art Gallery
Lisbon, Portugal